HAN Spaces CEO’su Gizem Burteçin’e “Girişimcilik Nedir? Girişimcilere Tavsiyeleriniz Neler Olur?” Diye sorduk.
Bir Girişimciden Genç Girişimcilere ve Girişimci Adaylarına Tüyolar
Merhaba! Herkesin hayali girişimciliği herkese önermeyerek başlarsam kararsız olanlar için caydırıcı, bu tutkuyu damarlarında hissedenler içinse malumun ilamı olacak. 2007’de ilk şirketimle bu yolculuğa adım attım, insan en güçlü olduğu veya en odaklandığı yerden sınanırmış, ben de kendi tekamülümü girişimcilikte buldum diyebilirim. Girişimcilik yolculuğuna çıkmaya hazırlanan ya da bu yolda ilerleyen biriysen, bil ki bu yolculuk tıpkı Yüzüklerin Efendisi’ndeki Frodo’nun yolculuğuna benzeyecek. Renkli, heyecanlı, keyifli, bolca stresli, herkese ve her şeye karşı sorumluluk hissettiğin bir macera. Hele de yolculuk bu coğrafyada geçiyorsa pek çok iniş çıkışla her günü ‘yok artık bu da mı oldu?’ diyeceğin zamanlar durağan günlerine göre çok daha fazla olacak. Dostların olacak, yoldaşların yer yer çatıştığın kişiler olacak. Bir noktada yol evrilecek, karanlık ormandan geçeceksin. Belki yalnız kalacak ve hatta kendine dair kendin bile bilmediğin korkularınla ve bambaşka yönlerinle yüzleşeceksin. Yüzüğün peşinde kuleye doğru giderken göreceksin ki en büyük mücadelen hep kendinle olacak. İşte genç girişimcilere kendi tecrübelerimden yola çıkarak AI yardımıyla yazıp kendi süzgecimden geçirdiğim birkaç tüyo! Umarım yolculuğunda sana ilham verir.
1. Kendini İyi Tanı, Tutkunun Peşinden Git
İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir diyor ya Yunus Emre iş dünyasında sağlam adımlar atmak için her şeyden önce kendini tanımalısın. Nelerden hoşlanıyorsun, ne seni motive ediyor? İç sesini dinle ve sezgilerini önemse. İşe başlarken sevdiğin şeyi yapmayı hedefle. Çünkü ancak işini sevdiğinde o tutku seni sabah yataktan heyecanla kaldıracak ve gece geç saatlere kadar çalışabilmeni sağlayacak. Zorluklardan geçerken vazgeçmemeni sağlayacak şey de bu zaten. Bu yüzden ne yapıyorsan, önce kalbine sor. Ayrıca kendi güçlü ve zayıf yanlarını bilmek, doğru ekibi oluşturmak ve doğru kararlar almanda sana rehberlik edecektir.
2. Küçük Adımlarla Başla, Büyük Hedefler Koy. Pazar Araştırması Yapmayı da Sakın İhmal Etme.
İlk adımda dünya çapında bir iş yaratma veya mükemmeli hayata geçirme baskısı hissetme. Çok kıymetli bir yöneticimden en çok duyduğum söz ‘Mükemmel iyinin düşmanıdır’ idi. Küçük başlamak, MVP’ye odaklanmak gayet normal ve hatta avantajlıdır. Ancak vizyonun hep büyük olsun. Küçük adımlarla sağlam bir temel kur, zamanla büyüyeceğine inan ve adımını sağlam zemine at. Heyecanla bir işe atılmak harika, ama piyasayı tanımadan yola çıkmak riskli olabilir. Hedef kitleni, rekabeti ve sektördeki trendleri mutlaka araştır. Böylece sürprizlerle karşılaşma ihtimalin azalır ve stratejini daha sağlam kurarsın.
3. Network – Network ve tabi ki Network!
Network her şeydir. İlk işim haricinde bugüne kadar dahil olduğum her iş ve her girişim bana Network sayesinde önerildi. Mutlaka sen de diğer girişimciler, mentorlar, yatırımcılar ve iş dünyasından kişilerle ilişkiler kurmaya özen göster. Hem fikir alışverişi yaparsın hem de fırsatların kapısını aralarsın. Tanıştığın her kişi senin hikayene bir değer katabilir. Herkes sana farklı bir kapılar açabilir.
4. Paranı İyi Yönet
İşin en zor ama en önemli kısmı, paranı doğru yönetmek. Gelir-gider dengesi kurmayı öğren, gereksiz harcamalardan kaçın. Eğer yatırım alacaksan, bu parayı nereye ve nasıl harcayacağını iyi planla. Unutma, iyi finansal disiplin, işinin uzun ömürlü olmasını sağlar.
5. Müşteri Her Şeydir
İşinde en önemli faktör müşterindir. Onları dinle, ne istediklerini anla ve onların ihtiyaçlarına cevap ver. Müşterini memnun edersen, sadık bir kitle yaratırsın ve işin kendiliğinden büyür. İnsanı ve müşterini merkeze al, gerisi gelir. İnsan / müşteri odaklı deneyim tasarımını araştır, öğren, hücrelerine kadar duyumsa ve her adımda uygula!
6. Sabırlı Ol, Hatalardan Korkma, Onlardan Öğren.
Başarı bir gecede gelmez, biliyorum ki bu hepimizin canını sıkar. Ama sabır, girişimciliğin olmazsa olmazıdır. Her şey zamanla oturur, başarı grafiği lineer, dümdüz bir çizgi değil, daha sismik bir grafik. Hata yapmaktan korkma! Sen yeter ki pes etme. Küçük başarıları kutla ve her adımda bir şeyler öğrenmeye devam et. Hatalar senin en büyük öğretmenindir. Her düşüş, sana derinlik katan bir deneyimdir. Yapman gereken, hatalarını kabul edip onlardan alman gereken mesajı ve dersleri almayı bilmek ve tabi ki aynı hatayı bir daha tekrarlamamak.
7. Girişimcilik, Kendi Gelişim Yolculuğun. Bu Bir Maraton, Sadece Ruhen Değil, Bedenen de Hazırlıklı Ol!
Unutma ki girişimcilik sadece iş kurmak değil, aynı zamanda senin tekamülün, bir nevi kişisel gelişim yolculuğun. Karşılaştığın her zorluk, aslında seni daha güçlü biri yapıyor. Her deneyimi bir öğrenme süreci olarak gör ve sürekli gelişime açık ol. Girişimcilik bir sprint değil, maratondur. Zihinsel berraklık ve güçlü sinirler bu yolda en iyi dostların olacak. Bu yüzden kendine göre bir spor dalı ya da meditasyon metodu seç, mutlaka kendine vakit ayır. Spor ya da meditasyon, iş stresini yönetmene, sınırlarını keşfetmene ve sinirlerini gevşetmene yardımcı olur.
8. Dinlemeyi Bil, Başarı Bir Ekip İşidir, Paylaşmayı Bil
Her zaman haklı olamazsın. Müşterilerini, çalışanlarını ve etrafındaki insanları dinle. Başkalarının tecrübelerinden ders çıkar, onların hatalarını gör ve aynı hatalara düşmemeye çalış. Dinlemek, büyümenin ve işi de büyütmenin en büyük anahtarıdır. Başarı tek başına gelmez. En iyi girişimci en iyi ekibi kurandır. İşin başarısında ekibin, iş ortakların ve çalışma arkadaşların en büyük rolü oynar. Delege etmeyi öğren ve başarıyı paylaş. Kimse tek başına başaramaz, başarı ekip işidir.
Umarım bu tüyolar seni motive eder ve girişimcilik yolunda daha bilinçli adımlar atmana yardımcı olur. Unutma, bu yolculukta yalnız değilsin ve her deneyim sana bir şeyler katacak!